PREVALENCE OF DENTAL CARIES AND RELATED FACTORS IN DENTAL STUDENTS OF THE 4TH YEAR OF THE POLYTECHNIC HIGHER INSTITUTE OF CAÁLA-2021/2022
DOI:
https://doi.org/10.53612/recisatec.v3i1.236Keywords:
Prevalence; dental cáries; factors; studentsAbstract
Dental caries remains a disease with higher prevalence worldwide, it affects the entire age group of society, the concern with the health of university students should be among the top priorities for any higher education institution. This is a descriptive study with a quantitative approach, whose objective was to determine the prevalence of dental caries and related factors in dental students of the 4th year of the Instituto Superior Polytécnico da Caála, enrolled in the academic year 2021/2022. Twenty-three students participated in the study. Data analyses were initially performed in the Microsoft Excel program, later processed and analyzed in the SPSS program, with the variables presented in tables. The prevalence of dental caries found was 100%. The highest prevalence was for females with about 56.5% and 43.5% was male. The most affected population was between 24 and 34 years of age with 65.2% prevalence of caries, 69.6% of students consumed daily foods and beverages containing sugar 6 or more times, 56.5% did their oral hygiene only once a day and 82.6% did not resort to dental consultations. It is concluded that the prevalence of dental caries in dental medicine students of the 4th of the Instituto Superior Polytécnico da Caála enrolled in the academic year 2021/2022 is high and the lifestyle of the students was a determining factor in the prevalence found.
Downloads
References
ARAUJO, I. D.T et al. A prevenção da carie: uma questão de educação em saúde. Revista Extensao & Sociedade.2012. Disponível em:http//:www.periodicos.ufrn.br/extensaoesociedade/article/view/1559. Acesso em: 27 julho de 2022.
ARRIETA. K. Prevalencia de caries y enfermedad periodontal en estudiantes de odontología. Rev. Cubana Estomatol. Vol.48, n.1 Ciudad de La Habana. p. 6-13. 2011.
BROLEZI,CB.et al. P o27- Factores etiológicos da carie dentária. Rev. ARCHIVES OF HEALTH INVESTIGATION. Vol 6, n.3. 2017.
CAMERINI, A.V. Impacto da saúde oral na qualidade de vida de estudantes universitários no sul do Brasil. Revista Repositório Institucional v.2, n.4. 2016.Disponivel em: http//:www.repositorio.furg.br/andlle. Acessado 12 de maio de 2022.
CORONAT, M.G. et al Salud oral de los estudiantes de primer ingresso del área de la universidad Autonoma de Nayarit.Uvserva pág 50-58. 2019. DOI: https://doi.org/10.25009/uvs.v0i0.2658
COSTA.L.MF; BARRETO.S.M. Tipos de estudo epidemiológicos: conceitos básicos e aplicados na área do envelhecimento. Rev. Epidemiol.Selv.Saúde v.12 n.4 Brasilia dez.2003. DOI: https://doi.org/10.5123/S1679-49742003000400003
CRUZ, G.S. Experiência de cárie e seus fatores de risco de acadêmicos recém-ingressos a uma universidade de cunho internacional. Tese de mestrado em Enfermagem (Linha de Pesquisa) - Universidade da integração internacional da lusofonia afro-brasileira. Redenção-CE 46-62. 2018.
DAROZ, C. B. D. S. Avaliação do conhecimento prévio e adquirido sobre cárie dentária em graduandos de Odontologia da Universidade Federal do Espírito Santo – UFES. Revista Arq Odontol, Belo Horizonte, 52(1): 23-31, jan/mar. 2016.
DE LA CRUZ, C.D; CASTILLO, R.G; CEVANTS, S.A. Prevalencia de caries dental associada a tabaquismo em una poblacion de univeristarios. Revista ADM; 74(1): 11-16, ene, feb.2017.
DIAS, J. A. P. Prevalencia de cárie dentária em São Tome e Príncipe. Rev. Portuguesa de Estomatologia, Medicina Dentária e Cirurgia Maxilofacial. p. 21-22.Set. 2015. DOI: https://doi.org/10.1016/j.rpemd.2015.10.048
DIAZ.C. V. et al. Nível de conocimento sobre prevencion de caries dental em universitários. Rev. CES odontol.vol. 1 pág 14-21. 2016.
FEIJÓ, I. S; IWASAK, K.T. Cárie e dieta alimentar. UNINGÁ Review. Vol.19, n.3, pp.44-50.Jul- Set 2014.
FERREIRA, L.E.L; FRREIRA, J. N. R; MELO, L. P. Alimentos funcionais na cárie dental. Recisatec-Revista cientifica Saúde e Tecnologia-ISSN 2763-8405,1(1). v.1 n.1. 2021. Disponivel em: http://doi.org/10.53612/recisatec.v1i1.1. Acessado em junho de 2022.
FORTES, C.M.B. Atitudes, comportamentos e estado de saude oral dos alunos dp 1 ano da Faculdade de Medicina Dentária da universidade de Lisboa. Revsita Portuguesa de Estomatologia, Medicina Dentária e Cirurgia Maxilofacial, volu.57, issue 4, october-Dcember, pág 236-246. 2016. DOI: https://doi.org/10.1016/j.rpemd.2016.10.147
FREIRE M.C.M et al. Condição de saúde bucal, comportamentos, auto percepção e impactos associados em estudantes universitários moradores de residências estudantis. Revista odontol UNESP (May-June. 41(3).p.185-191. 2012.
HERNANDES, J.F. et al. Caries y perdida dental em estudiantes preuniversitarios mexicanos. Revista Salud Pública Méx; vol.50. p.235-240, mayo-jun. 2008. DOI: https://doi.org/10.1590/S0036-36342008000300007
JORNAL DE ANGOLA. Carie dentária afecta 95% da população angolana. Luanda disponivem em: www.jornaldeangola.ao. 2019. Acesso em 7 de maio de 2022.
JORNAL DE ANGOLA. Populacao angolana estimada em 33.097176. 2022. Disponível em: www.jornaldeangola.ao. Acessado em 15 de julho de 2022
JUNIOR, G.C; Oliveira, J.V.A; GUEDES,C.do C.F. Cárie:factores determinante e condiciontantes. RevistaScientia Generalis.V.2, n. Suple1.p.7-7, 2022. Disponivel em: htpp//scientiageneralis.com.br/index.php/article/view.Acesado em 19 de julho de 2022.
JUNIOR, J L. A. L; GONSALVES L V; CORREIA A. A. Alimentos x Cárie: A ingestão do cucar em excesso como fator estimulante do desenvolvimento da doença. Caderno de graduação-Ciências biológicas e da saúde-Unit-Pernambuco, v. 2 n. 2 p. 11-20. 2015.
MANGUEIRAL et al. Cárie e erosão dentária: uma breve revisão. Revista odonto.clí.-Cient. Vol.10 n.2 Abr. /Jun.2011.
MAXIMO, S, S; AGUIAR, C.S; PINCHEMEL, E.N.B. Importância da educação em saúde bucal de pais e educadores como fator de impacto da saúde bucal da criança. Revista de Psicologia Vol.15, n.58. 2021. DOI: https://doi.org/10.14295/idonline.v15i58.3276
MEDEIROS, I.G.A; GOMES, T. K. C. Relação entre alimentos e cárie. Revista Ciências e Odontologia.V.2, n. 1. 2018. Disponivel em:http//revistas.icesp.br/index.php/RC. Acessado em 5 de junho de 2022.
MELLO, P. Alimentos funcionais na carie dental.RECISATEC-Revista CIENTIFICA SAÚDE E TECNOLOGIA-SSN 2763-8405,1(1), e 111. (2021). DOI: https://doi.org/10.53612/recisatec.v1i1.1
LOPEZ J. Prevalencia de caries dental, factores de riesgo, enfermedad periodontal y hábitos de higiene oral en estudiantes de ciencias de la salud. Ciencia y salud virtual. Vol. 3, no. 1, diciembre de pág. 35-41. 2011. DOI: https://doi.org/10.22519/21455333.43
ORGANIZAÇÃO MUNDIAL DA SAÚDE (OMS). Salud bucodental. 2022. Disponível em: www.who.int/es/news-room. Acesso em Maio de 2022.
ORGANIZACAO MUNDIAL DA SAÚDE (OMS). Dia mundial da saúde oral. Disponível em: www.afro.who.int.pt.regional. Acessado em junho de 2022.
PAES, C.C. D. C; PAIXÃO, A.N.P. Importância da abordagem da educação em saúde: Revisão de literatura. Revista de Educação da Universidade Federal do Vale do São Francisco.Vol.6, n.11.2016.
PENTEADO, D. C; ARCIERI, R. M. PgP-o5A Importância da educação em saúde bucal em escola municipal com crianças da primeira infância. Revista Archives of Health Invstigation, Vol.5.2016. Disponivel em: htpp//archhelthinvestigation.com.br.
ROOSVELT, M. A, I; ALONZO, P, S,M. Prevalência de caries dental em estudiantes de odontologia de la Universidade Peruana los Andes Filial Lima – 2019. Tese (línhas de investigação) - Universidad Peruana Los Andes Facultad de Ciencias de la Salud Escuela Profissional de Odontolgia. Peru, p. 42-45. 2021.
SANZ, A, M, G; NIETO, B, A, G; NIETO, G.T. Salud dental: relación entre la caries dental el consumo de alimentos. Rev. Hosp.vol.28, supl.4.pág 6471. Madrid jul. 2013.
SCARABOTO, T, R. Avaliacao do conhecimento adquirido sobre cárie dentária em estudante de odontologia da Universidade Estadual de Londrina-UEL. Trabalho de conclusão de curso-Universidade Estadual de Londrina. Londrina p. 6-9. 2018.
SCHOLZI et al.Efeitos anticárie do flúor associado ao trimetafosfato de sódio.Revista assoc.Paul.Cir.Dent. vol.70, n.2 São Paulo Abr/Jun.2016.
SOLANO M. E; MANCO. R. A. L. Prevalencia y especiencia de caries dental em estudiantes según faculdades de uma universidade particular peruana.revista Estomatol Herediana. Jul-Set:25(3) p. 187-193. 2015. DOI: https://doi.org/10.20453/reh.v25i3.2621
TALBOT, Y.R. A atenção primaria a saúde e o papel da universidade. Rev Bras Med Farm Comunidade. V.2 n.8. 2007.accesso em 19 de agosto de 2022. Disponível em: http//rbmfc.org.br/rbmfc/ article/view/63.
VARGAS, A.L.M.et al. Prevalencia de caries y factores associados: Rev.Odont.Mex, vol.23, n.1, pág.31-41.2019.
VILELLA.K, PECHARRI.G.D; PORTUGAL. M. Prevalência de carie dentária e avaliação de higiene bucal em académicos de odontologia na Universidade Federal de PARANÁ 2009. Dens 17(2), DOI:10, 5380.rd,v 17 i2 15458. DOI: https://doi.org/10.5380/rd.v17i2.15458
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2023 RECISATEC - SCIENTIFIC JOURNAL HEALTH AND TECHNOLOGY
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Os direitos autorais dos artigos/resenhas/TCCs publicados pertecem à revista RECISATEC, e seguem o padrão Creative Commons (CC BY 4.0), permitindo a cópia ou reprodução, desde que cite a fonte e respeite os direitos dos autores e contenham menção aos mesmos nos créditos. Toda e qualquer obra publicada na revista, seu conteúdo é de responsabilidade dos autores, cabendo a RECISATEC apenas ser o veículo de divulgação, seguindo os padrões nacionais e internacionais de publicação.